3 bra sätt att döda arbetsglädjen…

Det finns många skäl till att så få av oss människor är engagerade i vårt arbete. I den här bloggen tänker jag ta upp 3 bra sätt att döda arbetsglädjen. Tänk efter om din arbetsplats använder sig av något av dem. Självklart kan arbetsglädjen inte alltid vara på topp, men kulturen behöver gynna ett positivt engagemang över tid.

Ser vi människor som smarta, kloka individer som vill ha en meningsfull sysselsättning och bidra till ett resultat/uppdrag eller dödar ni entusiasmen?

  1. KPI-hysteri; allt ska vara mätbart och vi ägnar mer än halva delen av arbetstiden att rapportera historik i snygga excelmodeller. Statistik och KPI:er är bra när vi förstår informationen och kan dra slutsatser som bidrar till initiativ så att vi når resultat. Ofta är själva rapporterandet i stället en kontrollfunktion och något chefen kan ta upp för att bedöma en prestation. När det blir 8 – 10 KPI:er för varje liten funktion i företaget undrar jag om man verkligen har koll på att det man mäter verkligen bidrar till resultatet i verksamheten?
    Hur många av mellancheferna vet till exempel vad företagets 3 mest prioriterade målsättningar för året är? Bidrar KPI:erna till att nå de målsättningarna?Upplevelse: Det blir svårt att få en överblick över vad jag som medarbetare bidrar med till helheten. Det upplevs som att det inte är någon idé att vara innovativ och framåtblickande. Det skapar en kontrollerande, splittrad och statisk organisation.
  2. Mikro Management/ brist på tillit; när du behöver informera och rapportera om varje detalj i din arbetsgärning. Dina överordnade vill gärna ta beslut om allt och vill ha kontroll över även det som är din expertis och ditt mandat. Ofta får du uppgifter i stället för ansvar och du upplever inte att du själv får styra över arbetsgrupp/projekt. Skälet kan vara att din chef behöver svara upp till någon högre i hierarkin och själv är rädd att inte ha ”torrt på fötterna”.Upplevelse: Det är oerhört ineffektivt och en riktig ”killer” när det gäller arbetsglädje och leder till att du känner dig otillräcklig och blir frustrerad över att du inte ens får möjlighet att göra ditt jobb!

Det leder mig in på det tredje sättet att döda arbetsglädjen på…

  1. Felkultur; söker ni syndabockar och straffar dem i verksamheten, om något inte har gått som det ska i stället för att lyssna på och följa en transparent redovisning av ett projekt/område för att kunna lära sig, agera mer flexibelt och hitta tidiga lösningar på nya utmaningar? En ytterst farlig väg att gå! Det leder ofta till att hela företagskulturen blir förlamad. Ingen vågar tänka eller agera utanför ramarna och människor börjar skylla på varandra.Upplevelse: Det är lätt att felkultur skapar maktkamper och en kultur som dränerar organisationen. Ingen vågar gå utanför ramarna och skapa möjligheter, utan styrs helt av traditionella strategier och budgets. Vi människor fungerar allra sämst i rädsla.

Har vi inte kommit längre i vårt ledarskap än Tailor ännu? Är det verkligen morot och piska som gäller?

Om vi fokuserar mer framåt och belönar utveckling och framtidstro, får vi fler naturligt ansvarstagande individer att engagera sig i att driva verksamhet och samhälle framåt.

Dela inlägget vidare:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
Email