Från tanke till handling
Vad hindrar er just nu?
Nästan alla organisationer har stor kunskap om sin verksamhet och affär. Av någon anledning får de ändå inte effekt på sina ansträngningar. En utmaning är att det är svårt att få förståelse för vad det verkliga problemet är och hur de ska komma vidare. Det är där vi kommer in.
Stegen för att komma vidare som vi ser det:
Målbilden – vad vill vi uppnå tillsammans?
Nuläget – vad hindrar oss just nu och hur skapar vi förutsättningar att lyckas?
Prioritera & fokusera – vilka strategier och aktiviteter tar oss mot målet?
Aktivering – från ord till handling – genomföra och följa upp!

En partner för utveckling

Exempel på verktyg och referenser
Utvecklingsindex
Få koll på er utvecklingspotential och ett konkret underlag för beslut och åtgärder kopplat till innovation, tillväxt och effektivitet.
Samarbetsindex
Utveckla ett effektivare samarbete genom att undersöka er struktur, psykosociala miljö (hur ni mår) och kognition (hur ni förstår).
Snabbanalys
Ta tempen på affärsförmågan, ledarskapet och förändringskompetensen. Alla tre är viktiga för att lyckas. Tips! Här får du ett enkelt diskussionsunderlag till dig och din ledningsgrupp.
Referenser
Vi har genomfört mer än 300 små och stora uppdrag.
Läs om några av utmaningarna, vad vi gjorde och resultaten.
Engagemanget kan göra underverk
Trots tydliga rutiner och struktur är engagemanget lågt för verksamhetens framtid. Kommunikationen är nästan obefintlig och det kommer inga initiativ. VD känner sig pressad och osäker på sin egen uthållighet – ”vi är som en mussla”.Ett antal workshopar med hela personalen med olika teman, t.ex. kommunikation, gemensam målbild och aktiviteter samt målstyrning av verksamheten. En metod som använts är Appreciative Inquiry då vi satte fokus på styrkor, färdigheter och att synliggöra den gemensamma målbilden, drömmen.
Ett helt nytt förhållningssätt inom hela organisationen. ”Musslan har öppnat sig”. Omsättningen har ökat, de utvecklar nya affärsområden och letar efter nya lokaler för att klara av att den ökade efterfrågan. VD’n kommenterar det så här: ”Jag vill inte att någonting ska ändra sig just nu”.

Affärscoachning var vägen till en lyckad affär
Familjeföretagare med exponeringsprodukter för retail. Marknaden är pressad och försäljningen vikande. Målet är att göra verksamheten mer attraktiv genom att kunna visa på framgång och göra en exit inom 5 år. Vägen till framgång är tydligt kopplad till ägarens ledarskap.Insatserna är kopplade till ägaren i form av chefscoachning under ett år. Dessutom har vi jobbat med verksamheten och medarbetarna i form av workshopar, både med oss på Mind & Space som facilitator samt att ägaren själv jobbat vidare med gruppen med stöd. En avgörande metod var styrkebaserad teamutveckling.
Två lyckade affärer – en lyckad exit! Bättre självkänsla, blivit mer medveten. Har lyckats skapa en bättre känsla i min organisation. Kuriosa: Målet var en exit inom 5 år, det tog 2.

Reset med en trygg samtalspartner
Företagsledarens problem var att han jobbade för mycket men fick ingenting gjort av det han ville och borde göra.Vi sorterade enligt modellen NÖHRA där han till slut blev medveten om vad det var som gjorde att han inte kunde ägna sig åt rätt saker. Vi gick djupare ner i problemet med hjälp av LEAN där han fick beskriva sin egen process som medvetandegjorde var de stora utmaningarna låg och nu kunde han göra någonting åt dem.
Han slutade med vissa arbetsuppgifter, började med andra, blev tydligare mot sina medarbetare vad som förväntades av honom och kunde därmed också börja sova gott om natten.

Självledarskap i praktiken
Gruppen hade höga stresspåslag och fler av dem hade varit sjukskrivna och några låg i riskzonen.Kunskapshöjning av vad stress är och var dom själva befann sig på den skalan. Analyser av arbetssituationen, både den organisatoriska och den sociala där det nu började bli tydligt för gruppen av de behövde tydligare ramar från den högre chefen. Vi tränade kommunikation och självledarskap, och de fick gör en tydlig beställning till den högre chefen vad de behövde för stöd i sitt arbete och även förtydligande av arbetsuppgifter.
Mellancheferna blev mer självledande efter att målen och ramarna blev tydligare. Stressen sjönk och sjukskrivningarna minskade. De tog också större hjälp av varandra.

Ett avgörande förändringsarbete kräver noggrann planering
I ett internationellt mellanstort företag, som grundades 90 år tidigare tog man för första gången ett koncernövergripande beslut om Branding och kommunikation. Tidigare hade tolkningar från respektive marknad gjorts och som helhet spretade företagets kultur och kommunikation från marknad till marknad. Som en global aktör önskade företaget både få effektivitet i sin kommunikation/marknadsföring och ett gemensamt uttryck.Gemensam workshop för att introducera syfte och mål. (VARFÖR OCH HUR). Funktionsvis arbete för att identifiera konsekvenser och samband. Involverar alla i att planera nödvändiga åtgärder och när de skulle genomföras. Sedan en gemensam genomgång för att se att de aktiviteter som behöver genomföras går åt samma håll.
Hela företaget involverades i en snabb implementering av en ny tydlig internationellt gemensam filosofi och branding! På så sätt fick vi ett mycket positivt resultat för samarbetet i hela arbetsgruppen. Den mest lyckade implementeringen så att vi kunde leva och agera efter den nya filosofin. Detta ledde snabbt till bättre resultat, högre omsättning och en roligare vardag.

Omtag av grundläggande faktorer ger underlag till stabil utveckling
Mindre producerande svenskt företag hade svårt att få upp omsättning och var hotat av EMV från större försäljningsställen. De behövde både få en starkare försäljning och ett sätt att utnyttja sin produktionslinje effektivare.Gemensam nulägesanalys och workshop med ägare och ledning om vad man ville uppnå och vilken typ av företag man egentligen ville vara. Vi tog fram vision och övergripande mål. Därefter processade vi fram en strategisk 3-årsplan. Baserat på det kunde vi ta fram aktivitetslista med såväl nya aktiviteter som aktiviteter man skulle sluta med.
En tydlighet i företaget som gjorde att de kunde välja rätt kunder, rätt kommunikation och rätt produktsortiment. Minskad komplexitet och ökad omsättning. Resultaten var tydliga redan efter ett par månaders tillämpning av de beslutade åtgärderna.
