Tio tankar om tid

Tio tankar om tid…

Titeln på Bodil Jönssons succébok om vårt västerländska sätt att hantera tid. Bodil beskriver hur vårt förhållningssätt till tid har förändrats med framväxten av det moderna konsumtionssamhället. Idag 20 år efter bokreleasen står vi inför nya utmaningar där nya tekniksprång och samhällets utveckling sätter oss på nya prov. Sjuktal och psykosocial arbetsmiljö är söndergooglade begrepp.

Som företagare, entreprenör och affärsutvecklare kommer jag så att fundera över min egen relation till tid. Med utflugna barn och nytt bolag med 18 konsulter och massor med upplevd frihet har jag naturligtvis blixtsnabbt lyckats fylla min kronologiska tid och almanacka med aktiviteter tätt staplade på varandra och dessutom bara 5 dagar kvar till jul. Min dotter kommer garanterat vilken sekund som helst och undrar när vi ska köpa gran… Vi kör ända in i kaklet!!

Då händer det – kanske som en gåva från ovan – jag däckas i influensa och kaos är nära!

I den situationen, med Bodil Jönssons insikter i färskt minne tänker jag:
”Leif tänk om, om din användning av tid” – att tömma almanackan på 6 dagars möten och aktiviteter och hitta nytt utrymme FÖRE jul…? Är det ens möjligt?

Hur gick mina 10 tankegångar om min egen tid där och då:

  1. Gilla läget – du är sjuk!
  2. Boka av och upptäck hur förstående din omgivning är!
  3. Känn friheten med att bara ligga och titta i taket!
  4. Låt dina tankar fara iväg – rätt som det är får du en idé.
  5. Skyll på att du har influensa och lämna modern effektivitetsromantik därhän.
  6. Upplev hur lösningarna på dina avbokade aktiviteter kommer till dig – magic!
  7. Vi bakar ett pepparkakshus – spontant…
  8. Tänk vad tankar du tänkt som du inte hade tänkt tänka!
  9. Du har all tid i världen!
  10. Du måste inte vara sjuk för att unna dig att tänka!

Så nu har jag bokat in 2017 års fiktiva ”influensadagar” för att tänka planlöst och hålla mig frisk.

God jul och framför allt ett Gott nytt år!

Dela inlägget vidare:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
Email